Naročite se na brezplačni posvet

Na brezplačno posvetovanje o uporabi kontaktnih leč se lahko naročite na 07 393 55 55 ali preko obrazca.

V kratkem vas bomo kontaktirali in se dogovorili za posvet.

Naročite se na posvet
Kontaktne leče je moč razvrstiti v več katergorij:
  1. po materialu iz katerega so izdelane (trde – ki prepuščajo ali ne prepuščajo kisika in mehke)
  2. po trajanju njihove uporabe (leče, ki se nosijo podnevi in leče za podaljšano nošenje) 
  3. po pogostosti menjavanja (1-dnevne, 14-dnevne, mesečne, 3-mesečne, 6-mesečne in leče brez določene menjave)
  4. po njihovem vplivu na izgled očesa (barvne kozmetične in kontaktne leče šarenice)
  5. po obliki njihovih ploskev (sferične ali torične - za korekcijo astigmatizma)

Trde kontaktne leče

Osnovni material je PMMA (polymethilmethacrylat), sintetični polimer, ki je optično homogen, relativno stabilen, s stalnim indeksom loma. Vsebuje minimalno količino vode (manj kot 2 %) in je nepropusten za kisik. Čas privajanja na njih je relativno dolg (približno 3 tedne). Časi trdih leč so za nami, zamenjale so jih poltrde leče.

Poltrde kontaktne leče

Tolerantnejše so od standardnih PMMA leč in udobnejše, kar je posledica prepustnosti kisika. Leče so narejene iz boljših polimerov, imajo boljši dizajn in nudijo večje udobje.

Tudi te leče zahtevajo malo daljši čas privajanja. Zaradi njihove visoke stabilnosti oblike pridejo pri določenih napakah vida prve v poštev (nepravilni astigmatizem ali keratokonus). Primerne so tudi za ljudi, ki imajo veliko razliko v dioptriji med očesoma.

Mehke kontaktne leče

Z razliko od trdih, mehke leče ne spreminjajo zakrivljenosti roženice, ampak se prilagodijo in zakrivijo po njej. Ta lastnost omogoča, da jih ljudje odlično prenašajo tudi po dolgotrajnem nošenju. Nosijo se lahko redno vsak dan, tudi več kot štirinajst ur dnevno.

Mehke kontaktne leče se med seboj ločijo po debelini, premeru, bazni krivini, vsebnosti vode in prepustnosti kisika. Običajne letne leče so bolj kompaktne, njihova življenjska doba je eno leto. Zahtevajo vsakodnevno čiščenje s čistilom za mehke leče, dezinficiranje v zato namenjeni raztopini in tedensko čiščenje z encimskimi tabletami.

Kratkotrajne kontaktne leče (1-dnevne, 14-dnevne, mesečne) so tanjše od običajnih mehkih leč in ne potrebujejo dodatnega čiščenja s koncentriranimi čistili. Kratkotrajne leče namreč zavržemo še preden zastarijo in še preden se na njih naberejo večje obloge.

Obloge na kontaktnih lečah

Vse kontaktne leče so podvržene temu, da se na njih nabirajo izločki iz očesa, snovi, ki jih na leče zanesemo s prsti in kozmetiko. Na poltrdih in mehkih lečah se razvijejo depoziti, ki so sestavljeni iz razpadlih celic, proteinov, lipidov in netopnih soli iz solznega filma. Leče lahko delujejo tudi kot nosilci bakterij, virusov in glivic. Da zavarujemo oko in preprečimo poškodbo leč, morajo biti slednje čiste in pravilno shranjene. Depoziti se kažejo v obliki površinske prevleke ali bradavic. Pogostejši so pri suhih očeh, pri spremenjenem solznem filmu in pri poškodovanih lečah. Depoziti lahko ovirajo vid.
© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.