Naročite se na brezplačni posvet

Na brezplačno posvetovanje o uporabi kontaktnih leč se lahko naročite na 07 393 55 55 ali preko obrazca.

V kratkem vas bomo kontaktirali in se dogovorili za posvet.

Naročite se na posvet

Zaščita proti bleščanju

Ob normalni svetlobi zagotavlja optični sistem očesa naravno zaščito proti žarčenju. Očesna šarenica deluje kot zaslonka, ki s svojim širjenjem in oženjem povečuje ali zmanjšuje zenico in tako uravnava prehod svetlobnih žarkov v oko.

Naše oko se torej samo prilagaja različni moči svetlobe. V kolikor pa postane okolje preveč svetlo, se nam zablešči in ne moremo več gledati. V gosto naseljenih mestih pročelja zgradb in cest bolj odbijajo svetlobne žarke kot zeleni gozdovi in travniki. Še bolj pa se v naše oči odbija svetloba na peščenih plažah, v vodi in na snegu. Takšno bleščanje lahko odpravimo z dovolj temnimi zaščitnimi stekli.

Moč zatemnitve sončnega stekla označujemo s števili med 0 in 4.

  • Kategorija 0 je definirana s 80 – 100 % prepustnosti svetlobe. Takšna očala imajo brezbarvna ali nežno obarvana stekla in so primerna za nošenje v oblačnem vremenu, ko je prisotna difuzna svetloba ali moteče bleščanje.
  • Kategorija 1 definira očala s prepustnostjo 43 – 80 % svetlobe, ki so primerna za nošenje v zmerni oblačnosti.
  • Kategorija 2 definira očala s prepustnostjo 18 – 43 % svetlobe, ki so primerna za nošenje pri srednji svetlosti.
  • Kategorija 3 definira očala s prepustnostjo 8 – 18 % svetlobe, ki so primerna za nošenje pri visoki svetlosti.
  • Kategorija 4 je definirana s prepustnostjo 3 – 8 % svetlobe. Takšna očala so primerna za zaščito oči v visokogorju, ob morju ter za snežne površine. Zaradi previsoke zatemnitve jih ni dovoljeno uporabljati pri vožnji avtomobila.

Pri zaščiti oči pred sončnimi žarki pa ne zadostuje le zgoraj opisana zaščita. Oči moramo zaščititi predvsem pred kratkovalovnimi ultravijoličnimi žarki. Temna očala, ki ščitijo oči samo proti bleščanju, so lahko nevarna, ker se zenica za temnimi stekli razširi in s tem onemogoči naravno zaščito očesa pred žarki. V kolikor ne uporabljamo kakovostnega stekla z UV filtrom, prihaja skozi temno steklo in razširjeno zenico še več UV svetlobe.

Zaščita pred ultravijoličnimi žarki

Ultravijolični žarki so kratkovalovni nevidni žarki, valovnih dolžin med 280 in 380 nm. Sončna očala, pa naj si bodo le kot modni dodatek ali kot korekcijski pripomoček, morajo imeti popolno zaščito pred nevarnimi žarki. Po standardih CIE (Commision Internationale de l’Elclairage) so UV žarki razporejeni v tri skupine: UVA, UVB in UVC.

UVC žarki so žarki kratkih valovnih dolžin, ki jih v celoti absorbira atmosfera in ne pridejo do zemlje. UVC žarki za naše oči niso nevarni.

UVB žarki so žarki srednjih valovnih dolžin, ki deloma dosežejo površino našega planeta. Povzročijo rjavenje kože in lahko poškodujejo oči. V kombinaciji z mrzlimi, vetrovnimi in bleščeče se belimi snežnimi razmerami v gorah, so potencialni povzročitelji snežne slepote ter 12 do 48 ur trajajoče, vendar boleče vnetje roženice. Kljub nestrinjanju vseh strokovnjakov in znanstvenikov nekatere raziskave dokazujejo, da lahko dnevno izpostavljanje UVB žarkom in močni sončni svetlobi v daljšem časovnem obdobju, povzroča nastanek katarakte - postopno pomotnitev očesne leče.

UVA žarki so dolgovalovni žarki, ki jih prvotno absorbirata roženica ter očesna leča in le v manjših količinah mrežnica. Za UVA žarke ni dokumentirano, da bi povzročali motnje v človeškem očesu.

 

© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.